Hur blir jag av med min gamla bil i Lilla Edet?

För att skrota din gamla bil i Lilla Edet, kan du följa dessa steg:

 1. Kontakta en auktoriserad bilskrot:
  • Bilskrot Göteborg erbjuder skrotningstjänster i området. Du kan kontakta dem för att boka skrotning av din bil. Se till att du har följande dokument och information tillgänglig:
   • Registreringsbevis del 2 (gula delen)
   • Giltig legitimation
   • Eventuell fullmakt om du inte är ägaren till bilen (du kan ladda ner en fullmakt från Transportstyrelsens webbplats om det behövs).
 2. Beställ ett nytt registreringsbevis:
  • Om du har förlorat ditt registreringsbevis eller inte kan hitta det, kan du beställa ett nytt kostnadsfritt från Transportstyrelsen med din e-legitimation. Du kan använda det nya registreringsbeviset för att skrota bilen i Göteborg eller i Lilla Edet.
 3. Hämtning av bilen:
  • Skrotningsföretaget kommer att arrangera hämtningen av din bil enligt överenskommelse. Du behöver inte vara närvarande vid hämtningen. Lägg registreringsbeviset och nycklarna på en angiven plats enligt överenskommelse.
 4. Skatt och försäkring:
  • Du behöver inte betala skatt och trafikförsäkring för en bil som ska skrotas. Om din bil inte längre används i trafik, ställ av den.
 5. Ersättning för skrotbilen:
  • Du kan få betalt för din skrotbil. Bästa ersättning får du vanligtvis om du själv lämnar in bilen till skrotningsplatsen. Ersättningen kan även betalas ut vid hämtning. Kontakta skrotningsföretaget för mer information om ersättning.
 6. Återvinning:
  • Alla skrotbilar som hämtas bärgas till en auktoriserad bilskrot, såsom Uffes bilskrot på Orust. Där tas hand om hela processen från sanering till återvinning av metaller och andra material.
 7. Kontakta auktoriserade företag:
  • För att säkerställa att skrotningen av din bil görs korrekt och att bilen blir avregistrerad, är det viktigt att anlita auktoriserade och godkända företag.

Vikten av att anlita seriös aktör vid skrotning


Att anlita en seriös aktör vid skrotning av fordon är av yttersta vikt för att säkerställa en ansvarsfull hantering av miljöfarliga material och för att upprätthålla lagliga processer. Seriösa skrotföretag följer strikta miljöregler och lagar som är avsedda att minimera skadorna på miljön genom korrekt återvinning och hantering av farliga ämnen som olja, blybatterier och kylmedel. De ser till att dessa material inte hamnar i naturen, vilket kan leda till föroreningar och långvariga skador på ekosystemet. Dessa företag har även de rätta tillstånden för att hantera skrotning, vilket skyddar bilägaren från potentiella böter och rättsliga problem som kan uppstå vid användning av icke-godkända skrotare.

Hållbar utveckling genom att återvinning på en bilskrot

Dessutom bidrar seriösa aktörer till en mer hållbar utveckling genom att återvinna så mycket material som möjligt. Detta minskar behovet av nyproduktion av material, vilket i sin tur sparar energi och minskar koldioxidutsläppen. Genom att välja en ansvarsfull skrotaktör stödjer bilägare inte bara miljön utan säkerställer också att de uppfyller sina lagliga skyldigheter. Det understryker vikten av att göra ett informerat val när det gäller skrotning av fordon, för att bidra till en mer hållbar och miljövänlig framtid.

Genom att följa dessa steg kan du skrota din gamla bil på ett smidigt och ansvarsfullt sätt i Lilla Edet.